Zgodnie z rozporządzeniem PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i  nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego rozporządzenia.

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

 

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

 

1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut)

 

2.  Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

3.  Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na  ich bazie)

 

4.  Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

5.  Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

 

6.  Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

7.  Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 

 

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 

 

      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty      przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

 

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

 

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) 
 

 

 

 

 INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

 

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

 

(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

 

 

JADŁOSPIS   23-27.10.2017

 

                                                                  Dzień

 

 

 

Obiad

 

Poniedziałek

23.10.2017

 

I danie: grochówka na wędzonce na wieprzowinie ( A 9)

II danie: pierś z kurczaka w warzywach , ryż w sosie beszamelowym, surówka z buraczków ( A1)

 

Wtorek

24.10.2017

 

I danie: zupa pomidorowa na kurczaku                      ( A 9)                                                                         

 II danie: leczo z indykiem w warzywach, ziemniaki z wody

 

Środa

25.10.2017

 

I danie: barszcz ukraiński na wieprzowinie              ( A 7,9)

II danie: naleśniki z twarogiem i sosem owocowym

 

Czwartek

26.10.2017

 

I danie : żurek z ziemniakami na wędzonce

II  danie: pieczeń w sosie własnym , kasza gryczana , mizeria ze śmietaną  ( A1)

 

Piątek

27.10.2017

 

I danie: rosół z zieleniną i makaronem ( A 1)

 

II danie: ryba morszczuk duszona , ziemniaki puree,  marchewka na ciepło ( A 4)

 

 

KONTAKT

 

Telefon:

+48 609-19-58-66

 

E-mail:

info@przedszkole-koleczkowo.pl