Zgodnie z rozporządzeniem PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i  nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego rozporządzenia.

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

 

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

 

1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut)

 

2.  Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

3.  Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na     ich bazie)

 

4.  Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

5.  Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

 

6.  Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

7.  Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 

 

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 

 

      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty      przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

 

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

 

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) 
 

 

 

 

 INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

 

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

 

(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

 

 

                                                                              

 

                                                                   Dzień

 

 

 

Obiad

 

Poniedziałek

14.05.2018

 

I danie: grochówka na wędzonce (A 1)

 

II danie:  schab duszony w warzywach, kasza gryczana    

 

Wtorek

15.05.2018

 

I danie: zupa jarzynowa na kurczaku

 

II danie: gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem

 

Środa

16.05.2018

 

I danie: gulaszowa               z mięskiem wieprzowym     ( A 9 )

 

II danie:  placki drożdżowe   ( A 1,3, 7 )

 

Czwartek

17.05.2018

 

I danie: zupa brokułowa  na kurczaku

 

II danie: pieczeń w sosie własnym, kasza pęczak       ( A 1 ), marchewka z groszkiem

 

Piątek

18.05.2018

 

I danie: rosół z makaronem ( A 7,9 )

 

II danie : morszczuk w panierce   ( A 4 )   , ziemniaki , surówka z kapusty kiszonej z  jabłkiem

 

 

 

 

KONTAKT

 

Telefon:

+48 609-19-58-66

 

E-mail:

info@przedszkole-koleczkowo.pl